Fontos vitaminok és ásványi anyagok

Fontos vitaminok és ásványi anyagok

Hat létfontosságú vitamin és ásványi anyag

1. A-vitamin:
Ha szeretnél kiegyensúlyozott lenni egy erős és ellenálló immunrendszerrel, akkor ez a vitamin semmiképp sem hiányozhat az étrendedből. További pozitív tényezőként sorolható fel az is, hogy jelentősen javítja a látást, azonban csökkenti a szívproblémákat és a bőr öregedésének folyamatát. Azonban nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy mint minden, ez is lehet ártalmas, ha nem tartjuk be a megfelelő adagot.

Javasolt napi adag: 1000-2000 IU (international unit – nemzetközi egység)

Források: sárgarépa, zöld és sárga főzelékek, tejtermékek, tojás, vaj, tonhal máj, sárga gyümölcsök, mint pl. a sárgadinnye.

2. B-vitamin:
Ez a vitamin segít egyensúlyban tartani az emésztést, az izomzatot, továbbá sokan a jobb agyi teljesítmény érdekében szedik. Egyes kutatók a B9 vitamint tartják a legfontosabbnak, mivel ez egészségesen őrzi meg a vörösvérsejteket és nagy szerepet játszik a rákkal, valamint a születési rendellenességgel való harcban.

Javasolt napi adag: 400 mikrogramm, valamint 600 a terhesség esetén

Források: egy reggeli zab- vagy gabonapehellyel már az egész napi B-vitamin adagodat biztosíthatod. Továbbá a teljes kiőrlésű magokból készült kenyér fogyasztása is segít a napi adag fenntartásához. Terhesség esetén pedig igen fontos a rendszeres B-vitamin bevitele a szervezetbe.

3. C-vitamin:
A C-vitamin egyik leghíresebb hatása a megfázás megelőzése és kigyógyítása, továbbá az immunrendszer megerősítése és felkészítése a hideg télre és a náthára. Ez az antioxidáns azért is játszik fontos szerepet, mert hozzásegít a terhesség előtti időszak biztonságához, továbbá a látás élesítéséhez és a szív egészségesen tartásához. Kevesen tudják azonban, hogy a sebek begyógyulását is felgyorsítja.

Napi adag: 75 milligramm

Források: citrusfélék (egy narancs vagy citrom elfogyasztásával máris biztosítjuk a napi adagot), zöldségek, mint pl. a brokkoli, pirospaprika.

4. D-vitamin:
Kutatók szerint a D-vitamin akár felére is csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét! Ezen felül a cukorbetegség kialakulása iránt is védelmet nyújt, ha tudatosan és mértékletesen visszük be a szervezetünkbe. A kálcium felszívódását is elősegíti, valamint központi szerepe van az egészséges izomzat kialakulásában és működésében.

Napi adag: 1000-2000 IU

Forrás: tej, narancslé, lazac, továbbá a közismert forrás nem más, mint a napfény.

5. Kálcium
Csupán két szóval le lehet írni a legfontosabb hatását: erős csontok. Kutatók szerint a nők már húsz év körül kezdik elveszíteni a csontjaik sűrűségét, és épp ezért nem lehet elég korán kezdeni a kálcium folyamatos adagolását. De természetesen nemcsak a csontokat erősíti, hanem a fogakat is, valamint az idegrendszert.

Javasolt napi adag: 1000 mg

Forrás: tejtermékek (sajt, tej, joghurt), babfélék, magvak és diófélék, tofu.

6. Vas
A vashiány anémiához, vagyis vérszegénységhez vezethet, ezáltal pedig egy gyenge idegrendszerhez. Az étkezés során a vas akkor hasznosul a legjobban, ha mellé megfelelő mennyiségű kálciumot is beviszünk a szervezetünkbe.

Napi adag: 18 mg vas

Források: vörös húsok, tojás, máj, osztriga, szárított gyümölcsök, lencse, bab, vastabletták.

X