Bőrbetegségek: kialakulás, kezelés

Bőrbetegségek: kialakulás, kezelés

Ki ne szeretne hibátlan bőrt, sima és puha arcot, pattanásmentes időszakokat? A bőrünk szépsége központi szerepet tölt be az életünkben, épp ezért képesek vagyunk egész vagyonokat is kiadni olyan szerekre vagy krémekre, amelyek valamelyest csökkentik a bőrproblémáinkat. De nézzük meg, milyen problémákkal találhatjuk szemben magunkat?

1. Ha arra leszünk figyelmesek, hogy az arcunkon szokatlan kiütések jelennek meg, majd egyre gyorsabban terjednek, és akár egyetlen nap alatt az egész bőrfelületünkön észlelhetővé válnak, akkor valószínűleg rózsa himlőt kaptunk el. Nem kell megijedni, nem okoz maradandó bőrkárosodást, és pár nap alatt, ha odafigyelünk magunkra, el is tűnnek ezek az apró, rózsaszínes foltok úgy, hogy nem is hagynak nyomot.

2. Ha a pattanásokról van szó, akkor tudnunk kell, hogy akkor alakulnak ki, amikor a pórusaink nem jutnak elegendő levegőhöz, mert zsír, baktériumok vagy elhalt hámsejtek állják el az útját. Kiváltó okok: hormonális változások (serdülőkor, terhesség), bizonyos gyógyszerek, mint pl. a fogamzásgátlók, a sok kenyér, chips stb. fogyasztása.

Kezelés: otthon úgy ápolhatjuk a bőrünket, hogy naponta tisztítjuk szappannal; mossunk hajat gyakran samponnal, óvva közben az arcunkat; ne nyomjuk ki a kiütéseket, pattanásokat, mert így jobban ki vannak téve a fertőzéseknek; olyan sminket használjunk, ami víz-alapú, és nem zárja el a pórusainkat.
Ha ezek sem segítenek, akkor forduljunk orvoshoz olyan gyógyszerek vagy kenőcsök érdekében, melyek hatékonyan eltávolítják a baktériumokat és a bőrünk nem lesz olajos, zsíros.

3. A pikkelysömör is egy csúnya bőrbetegség, aminek ráadásul számos fajtája van. Ha megállapítják, melyik fajtának a tünetei jelentkeztek rajtunk, könnyebben kezelhető. Ha arra leszünk figyelmesek, hogy fehér, vaskos és pikkelyes elváltozások jelennek meg a bőrön, vagy akár a körmökön is, akkor ajánlatos elmenni orvoshoz.

Kezelés: különböző kenőcsökkel csökkenthető a tünet, de sajnos olyan terápiát, amivel véglegesen megszűntethető a pikkelysömör, még fedeztek fel. Olyan kenőcsök használnak, melyek kortikoszteroid vagy dithrano tartalommal rendelkeznek, ám ezek nem túl kellemesek és mellékhatásuk is lehet. Tovább javulhat az állapot a D-vitaminos kenőcsök használatával is.

4. Szemölcs: többféle típust különböztethetünk meg, melyek máshol jelennek meg a testen. Általában az ujjakon és lábujjakon jelenik meg, sokszemű, szürkésebb kinézetű mint az azt körülvevő bőrt. Egy másik fajtája a talpon jelenik meg, és ez érdekes módon nem kifelé nő, hanem be a talpba. Nem meglepő hát, ha nagyon kellemetlenné teszi a járkálást. Ugyanakkor lehet szemölcs az arcon, a combokon vagy a karon is. Ez a kategória alig észrevehető, és lehet rózsaszínű, sárgás vagy barnás. A fonalszerű szemölcs a száj és az orr körül jelenhet meg, és alig különbözik a színe a bőrünkétől. Végül pedig kialakulhat olyan szemölcs is, amelyik a körmünk alá nő és igen fájdalmas.

Mindenképp menjünk el orvoshoz, ha a szemölcs vérzik vagy nagyon fáj, és könnyen elfertőződhet, vagy ha megváltozik a színe. Ha cukorbetegségben is szenvedünk, akkor mindenképp azonnal el kell menni orvoshoz.

Kezelés: olyan spray-ek használatával, melyek lefagyasztják a szemölcsöt (ez gyors és hatékony módszer, de nem alkalmazható minden szemölcstípusra), szalicilsavat tartalmazó kenőcsök vagy tapaszok (a használat előtt ajánlott kb. 15 percig vízben áztatni a szemölcsöt), továbbá más, az orvosok által felírt módszerek.

A szemölcs kialakulása elkerülhető akkor, ha rendszeresen mosunk kezet, ugyanis a szemölcs fertőző és elkaphatjuk vagy tovább adhatjuk!

X