Édesítőszer amit nehéz kikerülni

Édesítőszer amit nehéz kikerülni

A glükóz-fruktóz szirup elterjedésének és megjelenítésének az élelmiszerek csomagolásán természetesen nemcsak gazdasági okai vannak, hanem a „fogyasztói pszichológia” jelensége is szerepet játszik ebben.

Fontos stratégiai lépés az élelmiszer-marketingben, hogy az elcsépelt, illetve negatívvá vált fogalmakat le kell cserélni, pozitív jelentéstartalmú kifejezésekkel helyettesítve ezeket – így a cukor szó helyébe a jobban hangzó és elõnyösebb hatásairól ismert glükóz és fruktóz került. A glukóz-fruktóz szirup valójában gyümölcscukorban (fruktózban) gazdag kukoricaszirup. Hatékony édesítőszer, és olcsóbb a hagyományos cukornál.

Amerikai kutatások szerint azonban növeli a vér trigliceridszintjét, és hajlamosít az elhízásra. Jean-Michel Cohen és Patrick Serog táplálkozástudományi szakértők ítélete: mindenáron kerülendő! És nem árt az óvatosság: az élelmiszercímkéken néha csak „glukózszirup” néven tüntetik fel.A magas fruktóz tartalmú kukorica szirup gyakorta tartalmaz higanyt, ami pedig egy mérgező nehézfém. A higany élettanilag nagyon veszélyes és súlyos szövődményeket okozhat – különösen, ha valaki nap mint nap ki van téve a higany hatásainak a napi táplálékbevitel útján és más forrásokból származóan (CFL izzók, amalgám tömések).

A glükóz-fruktóz szirup agyra gyakorolt negatív hatásai ellenére a tudósok azt is megállapították, hogy vannak természetes megoldások, amelyek segítenek minimalizálni, vagy semlegesíteni a károkat. Az omega 3 zsírsavval táplált patkányok agya nem károsodott a szirup hatása ellenére és az omega-3 hasznosnak bizonyult az agysejtek jeltovábbításában. Ennek eredményeként a memória és a teljes szellemi képesség javult.A kutatók folyamatosan arra jönnek rá, hogy a magas fruktóz tartalmú szirup erősen mérgező az emberi szervezet számára és teljesen alkalmatlan emberi fogyasztásra. Egyszerűen nincs ok arra, amiért ennek az összetevőnek egyáltalán léteznie kellene az élelmiszerekben, hacsak nem az, hogy a cégek pénzt takarítsanak meg az élelmiszerek előállítása során. Sajnos jelenleg olyan táplálékok vesznek körül, amelyek szinte észrevétlenül, évtizedek alatt roncsolnak szét minket, hogy utána majd a drága gyógyszerek jelentsék a megoldást. És amikor valami problémánk lesz 20 év múlva, akkor ki fog már arra gondolni, hogy a fruktóz miatt lehet, amit minden nap ittunk a kedvenc üdítőnkben?

Azt javaslom, hogy próbáljunk meg mindent megtenni a megelőzésért, amíg még nem szorulunk rá az orvosi és gyógyszerészeti kezelésekre, és utána is. A megelőzés módszerei általában nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor már egészségügyi problémáink vannak, sőt akkor válhatnak igazán életmentővé!Tehát a glükóz-fruktóz szirup egy olcsón előállítható, de a kristálycukorhoz hasonlóan abszolút rossz irányba mutató édesítőszer, ami hozzájárul a civilizációs betegségek kialakulásához.

X