D-vitaminnal a daganatos megbetegedés megelőzéséért

D-vitaminnal a daganatos megbetegedés megelőzéséért

A közelmúltban bizonyították be azt a tényt, hogy azok az emberek, akiknek megfelelő mennyiségű D-vitamin van a szervezetükben, négyszer kevésbé esélyesek a rákos megbetegedésre. Ugyancsak tudományos kutatások mutatták ki azt is, hogy azok a nők, akiknek szervezetében alacsony a D-vitamin mértéke, ötször esélyesebbek a daganatos megbetegedésekre, és ugyanez érvényes a férfiakra is prosztata rák terén.

Tudjuk jól, hogy a D-vitamin a nap sugaraiból is nyerhető, azonban egyre elterjedtebbé vált az a felfogás, miszerint óvakodni kell a napsugártól, azonban vannak olyan biológiai folyamatok is, amelyek nem mennek végbe napfény nélkül, így védelmet sem tudnak nyújtani a rák ellen.

Mi a D-vitamin?

A D-vitamin zsírban oldódik, és egy olyan természetes anyag, ami nem ott mutatja meg a jótékony hatásait a szervezetben, ahol termelődik. Úgy juthat hozzá a szervezetünk, hogy átalakítja a növényi és állati provitaminokból. Hogyan? Napsugárzás hatására alakul át azokból az elővitaminokból, amelyek a bőr alatt tárolódnak.

Nagyon fontos szerepet tulajdonítanak a kutatók is a rák elleni kutatásaik területén, ugyanis a D-vitamin mérsékli a sejtfalak áteresztő képességét. Így az is lehetséges, hogy a D-vitamin fontos összetevője lesz majd a rák elleni gyógyszereknek.

Tudtad-e?
Évente akár hatszáz ezerrel lehetne csökkenteni a rákos megbetegedések számát, ha megfelelő módon és mennyiségben juttatnánk a D-vitamint a szervezetünkbe.

Azok a daganatos megbetegedések 30 százalékkal valószínűbben gyógyíthatók, amelyeket nyáron, napfénynek kitett szervezeteken diagnosztizáltak. Olyan daganatos megbetegedés, mint például a melanóma, sokkal nagyobb valószínűséggel gyógyítható olyan embereken, akik folyamatos napfénynek vannak kitéve, akár élőhelyükből, akár munkahelyükből adódóan.

Hogyan juthatunk D-vitaminhoz?

– halak, máj, tojás, makréla, halmájolajok, valamint napfény hatására a bőrben is képződik

A D-vitamin hiánya rákos megbetegedéshez és csontritkuláshoz vezethet, gyerekeknél pedig előidézheti a lassú növekedést. Azok a rémhírek, amelyek nemrég terjedtek el a napozás káros hatásairól, nem helytállóak, hiszen sokan nem számoltak a napsugár azon jótékony hatásaival, amelyek szükségesek az egészséges élethez és a D-vitamin képződéséhez.

X