Testmozgással a rák ellen!

Testmozgással a rák ellen!

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az elhízás bizony egy komoly tényező, amely bizonyos daganatos megbetegedésekhez vezet. Ráadásul számos más hátránya van még és számos betegség forrása lehet, így hát nagyon oda kell figyelnünk a testünkre és naponta legalább egy fél órát töltsünk el valamiféle testmozgással, hogy egy ideális testsúlyt alakítsunk ki magunknak.

Természetesen nem úgy kell érteni, hogy a tévében látott modellek már-már túlzottan vékony testalkatát kell elérnünk, hanem egy olyan tömeget, amely megfelel a magasságunknak, korunknak és nemünknek. Ehhez számos olyan oldalt találhatunk, ahol másodpercek alatt megtudjuk, mennyi az ideális testsúlyunk.

Kutatások kimutatták azt a tényt, hogy azoknál, akik nagyon sokat állnak, ülnek vagy fekszenek egy helyben és nem végeznek semmiféle tornagyakorlatot, nagyobb eséllyel alakulhat ki a daganatos megbetegedés. Épp ezért könnyebb megelőzni egy kis testmozgással, ami egy megfelelő étrenddel kiegészítve egészséges és fitt mindennapokat biztosít.

Tudtad-e?

Egy kísérlet során azok a betegek, akik túlélték a rákot részt vettek egy tornaprogramban, és folyamatosan ellenőrizték a bennük végbemenő jelenségeket laboratóriumokban. Megállapították azt, hogy a testünkben található, úgynevezett T-sejtek, amelyek felelősek a testünket támadó baktériumok kiirtásáért, megöregszenek egy idő után és nem képesek ellátni a feladatukat. A tornaprogram végére észrevették azt, hogy a torna után az öregedő T-sejtek száma csökkent, és a fiatal, hasznos T-sejtek száma növekedett. Továbbá az is kiderült, hogy a fizikai terhelés jelentősen csökkenti a daganatok megújulását. Láthatjuk tehát, hogy a mindennapos mozgás nem is lehet kérdéses az egészséges életért.

A mozgást egészítsük ki egészséges étkezéssel. Fogyasszunk minél több zöldséget (abból is a legzöldebb féléket) és gyümölcsöt (a vörös színűeket – meggy, ribizli, cseresznye, málna stb.), és különösen figyeljünk oda arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk a szervezetbe. A zöld tea nem csak méregtelenítő hatása miatt jó, hanem a daganatos megbetegedés esélyét is csökkenti, akárcsak a papaya fa levélből készített tea, amely ugyancsak számos rákfélének ellenáll. Igyekezzünk kerülni a túl zsíros ételeket, és nem árt, ha hetente legalább egy napon mellőzzük a húst az étrendünkből.

X