Használjunk olívaolajat

Használjunk olívaolajat

Homérosz az olívaolajat „folyékony aranynak” nevezte. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták.Bármelyik fajtát is válasszuk, rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk egészségünk érdekében, melyre a legjobb példát a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által legegészségesebb népnek kikiáltott krétaiak adják, akik sok halat, halfélét, zöldséget, gyümölcsöt, és havonta átlagosan 1,3 l olívaolajat fogyasztanak el.

De miért olyan értékes az olívaolaj?Telített zsírsav-tartalma alacsony, míg telítetlen zsírsav-tartalma magas, mely véd a szív- és érrendszeri, és az idegrendszeri megbetegedések kialakulása, valamint a rák ellen.Esszenciális zsírsavakban gazdag, melyeket csak táplálkozásunkkal és megfelelo élelmiszerekkel tudunk szervezetünkbe juttatni. Az esszenciális zsírsavak – többek között – segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.Antioxidáns-tartalma is magas, mely segít a szervezet számára káros szabadgyökök ellen. A szabadgyökök az immunrendszer gyengülését, a szervezet korai elöregedését okozzák, ezért az ellenük való harc megfelelő táplálkozással sokat segíthet.Gazdag A-, D- és E-vitaminban, utóbbi csökkenti a szívinfarktus kockázatának kialakulását, a koleszterinszintet és védi az érrendszert az elmeszesedéstől. Köztudott, hogy a mediterrán országokban, ahol az Extra Szűz olívaolaj fogyasztása havi 1,3 liter körül mozog fejenként, a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak, foleg az e tekintetben világviszonylatban is sajnálatos módon vezető pozícióban levő magyar statisztikának. Az összefüggés nyilvánvaló, azt azonban kevesen tudják, hogy mit takar az Extra Szűz olívaolaj és a szintén egészséges látszatot kelteni óhajtó, ám tartalmilag ettől messze elmaradó sansa névre hallgató (mellék)termék közti különbség.

Napjainkban igen sokféle olívaolaj kapható a boltokban, éppen ezért vásárláskor óvatosnak kell lennünk. A legjobb minőségű olívaolaj az extra szűz, amelyet szüretelés után hidegen sajtolnak (az eljárás során nem teszik ki 27 foknál nagyobb hőmérsékletnek), ezért a minőségromlás kevéssé jellemző. A szűz olívaolaj esetén már kevésbé gondosan kezelik és sajtolják az olajbogyókat, és létezik a finomított olívaolaj is, mely hőkezelésen és akár vegyi finomításon is átmegy.
Érdemes a termékek címkéjét is alaposan megnézni, ugyanis sok olívaolaj kerül úgy a polcokra, hogy annak forgalmazója különbözo helyekrol származó olajokat kever össze, melynek így eredeti íze, aromája teljesen elvész. Ha a gyártó és forgalmazó más a címkéken, éljünk gyanúval, és válasszuk inkább az eredet védett olajokat, amelyek biztos jó minőségűek (az olasz eredet védett olajokat DOP felirattal látják el), akárcsak a bio termesztésű olajok.

X