Tegyük le a cigarettát az egészségünk érdekében!

Tegyük le a cigarettát az egészségünk érdekében!

Bár sokan tisztában vannak a cigaretta rákkeltő hatásával, mégis aktívan űzik ezt a tevékenységet. Ha egy kicsit több figyelmet szeretnénk szentelni az egészségünknek, akkor ajánlatos megismerni a cigaretta rákkeltő hatásait, ugyanis azok, akik dohányoznak számos rákos megbetegedésnek vannak kitéve.

Egyetlen szál cigaretta elszívásával több, mint hatvan káros anyagot juttatunk a szervezetbe, ezáltal a sejtjeink sokkal nagyobb mértékben vannak kitéve az elrákosodásnak. Ha letesszük a cigarettát, akkor olyan rákos megbetegedéseket előzhetünk meg, mint: tüdő, nyelőcső, gége, száj, vese, gyomor vagy hasnyálmirigy. Láthatjuk hát, hogy a cigaretta rengeteg szervünket veszélyezteti.

A leszokást sokan hirtelen, azonnali nikotinmegvonással kezdik, mások azonban jobban kedvelik a fokozottságot, vagyis napról-napra egyre kevesebbszer gyújtanak rá. A leszokás metódusát mindenki maga válogatja meg, de tudni kell, hogy legalább harminc nap nem dohányzás szükséges ahhoz, hogy elkezdhessük érezni a nem dohányzó életstílust.

Tudni kell, hogy már az első lépéstől kezdve, az utolsó elszívott cigarettát követő első órában máris csökken a vérnyomás és javul a pulzus is. Ezek után a vérben felgyülemlett nikotin és szén-monoxid jelentősen csökken. És mindez már az első néhány óra után. 24 órán belül pedig végleg búcsút mondhatunk a dohányzás során bekerült szén-monoxidnak a szervezetünkből.

A második nap után már a nikotin is kiürül a szervezetből, 72 órán belül pedig elérheted azt, hogy a tüdőd is megtisztul és jelentősen észlelheted majd, hogy a lélegzetvételed sokkal könnyebb.

Amit fontos tudni: ha el szeretnénk kerülni a rákos megbetegedést, akkor az egészségünket kell előtérbe helyezni és olyan áldozatokat kell hozni, mint a dohányzásról való leszokás. Minden elszívott cigaretta után rengeteg mérgező anyag kerül a sejtjeinkbe, ráadásul a cigaretta vége felé közeledve a nikotin és a többi rákkeltő anyag még töményebb és nagyobb mennyiségben kerül a szervezetünkbe, mint az elején. A daganatos megbetegedés a dohányzás során számos szervünket támadhatja meg. Ha letesszük a cigit, jelentős mértékben csökkenthetjük a rákos megbetegedést.

Az egész csak egy döntés kérdése.

X