Étkezési zavarok

Étkezési zavarok

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a táplálkozási zavarokkal küszködőkre, hiszen akármilyen hihetetlenül is hangzik, nagyon sok esetben halálos lehet ez a betegség, ha nincs kezelve. Folyamatos zavartságot és idegességet okoz akármikor az evésre kerül a sor, és az illető nem tudja mérsékelni az étkezését. Ebből kiindulva kétféle betegséget különböztetünk meg:

Anorexia nervosa – kóros soványság és folytonos félelem az elhízástól. Az ezzel küszködő emberek nagyon keveset esznek, folyamatosan mérik a súlyukat és a legkisebb plusz is komoly mentális zavarokat okozhat. Ez a menstruáció kimaradásához is vezethet. Egyéb káros mellékhatások: a csontok elvékonyodnak; törékeny és gyenge haj, köröm; száraz bőr; gyenge izomzat; alacsony vérnyomás; a test hőmérséklete csökken; mindezek mellett szív- és agykárosodáshoz, meddőséghez is vezethet!

Kezelés: három lépésen kell átesni a kezelés előtt. Először is egy viszonylag optimális testsúlyt kell elérni a betegnél, aztán a betegség pszichológiai hátterét kell megvizsgálni és kezelni, majd csökkenteni kell azokat a gondolatokat, amelyek az efféle étkezési zavarhoz vezetnek.

Néhány tanulmány azt mutatta ki, hogy már az antidepresszánsokkal vagy a hangulatjavító gyógyszerekkel kézzel fogható eredmények érhetőek el. Ezek azonban inkább csak azt a lelkiállapotot vagy hangulatot javítják, amelyek az anorexiához társulnak. A pszichoterápiás kezelés során megállapítható a betegséget kiváltó háttér, ám egyes orvosok szerint a legjobb kezelés az orvosi felügyelet és a pszichoterápia párhuzamos használata.

Bulimia nervosa – ez a betegség abból áll, hogy az egyén folytonos kényszert érez nagy adag ételek elfogyasztására, még akkor is, amikor nem éhes. Ezt követi a lelkiismeret furdalás, amit azzal kárpótolnak, hogy hányatáshoz folyamodnak annak érdekében, hogy a sok étel ne vezessen hízáshoz. Az anorexiával ellentétben ez a betegség nem vezet kóros soványsághoz, viszont a bulimiában szenvedők is a folyamatos hízástól félnek.

A sok hányás miatt folyamatosan fájhat a torkuk, kihullhat a foguk és az erőlködéstől a bőrükön is nyomok maradhatnak, apró piros foltok formájában. Nem utolsó sorban a kiszáradás veszélye is fenyegeti őket.

Kezelés: ebben az esetben is több gyógymód párhuzamos alkalmazása vezethet a leggyorsabb gyógyuláshoz. A pszichoterápiás kezelés során megpróbálják arra tanítani a beteget, hogy a problémáit más módon vezesse le, és ne az evésbe meneküljön. Ugyanakkor bizonyos gyógyszerek is hozzásegíthetnek a javuláshoz.

Kevesen gondolnák, de a táplálkozási zavarok nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, akiket ugyancsak az foglalkoztat, hogy megfelelő alakjuk legyen, vagy hogy minél izmosabbak és férfiasabbak legyenek.

X