Antioxidánsok, C-vitamin, E-vitamin

Antioxidánsok, C-vitamin, E-vitamin

Egyre többet hallani azt, hogy az antioxidánsok jótékony hatással vannak a daganatos megbetegedések kialakulására, és a már kialakult daganatok terjedésének lassítására, csökkentésére, sőt, akár még a visszaszorítására is. A rák elleni kezelés mellékhatásainak enyhítésére is az antioxidáns alkalmazható. Az antioxidáns nem más, mint egy olyan anyag, ami eltávolítja vagy megakadályozza a rákért is felelős szabadgyökök kialakulását. Nézzük hát meg, milyen antioxidánsban gazdag ételeket fogyasszunk:

Zöldborsó: mivel nagy a C-vitamin tartalma, ezért bátran ajánljuk mindenkinek, aki egészséges életmódot szeretne folytatni.

Eper: kifejezetten ajánlott, hiszen olyan mértékű antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hatásosan lépnek fel a szabadgyökök kialakulása ellen. Ezek mellett pozitív hatással van az anyagcserére is, mivel serkenti azt.

Brokkoli: az egyik leghatékonyabb zöldség, amelyet rák ellen ajánlanak fogyasztásra. Minél zöldebb zöldséget fogyasztunk, annál hatékonyabb eredményeket érünk el az egészségünk terén.

Spárga: a spárgában található antioxidáns semlegesíti a szabadgyökök kialakulásáért felelős anyagokat, így hát a spárga az egyik legjobb választás.

Paradicsom: nagyon egészséges, hiszen nem csak a rákellenes hatása miatt ismert, hanem a szívbetegségek kialakulásának megelőző hatásáért is.

Ribizli: igen nagy antioxidáns hatással bír, és a C-vitamin tartalma is magas. Ráadásul olyan anyagokat tartalmaz, ami nagyon fontos az immunrendszerünk számára: kálcium, kálium, foszfor.

Szilva: semlegesíti a szabadgyököket előidéző anyagokat, ezért szintén nagyon jó rákellenes gyümölcs. A szilva színét biztosító festékanyag továbbá véd a szív- és érrendszeri betegségektől is.

A C-vitamin biztosítása ugyancsak nagyon fontos tényező, különösen a téli időszakokban. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy az immunrendszerünk egészségének megőrzése érdekében megfelelő mennyiségű C-vitamint vigyünk be a szervezetbe. Azok a tabletták még előnyösebbek és hatékonyabbak, amelyek citrus bioflavonoidot és csipkebogyót tartalmaz, hiszen így még nagyobb a garancia arra, hogy szervezetünk megkapja azokat az anyagokat, amelyek erőssé és ellenállóvá teszik.

Az E-vitamin is antioxidáns hatású, és zsírban oldódik, ezért véd a szabadgyökök kialakulásától. Hogyan? Úgy, hogy a szervezetünkben található anyagok, melyek felelősek a szabadgyökök kialakulásáért, hamarabb lépnek reakcióba az E-vitaminnal, mint a sejtjeinkkel.

E-vitamin található a növényi olajokban, mogyórban, mandulában, müzliben, valamint a húsban és a tojásban. Fontos, hogy rendszeresen pótoljuk, ugyanis csak rövid ideig raktározódik el a szervezetben. A C-vitamin is jótékony hatással van rá, hiszen elősegíti a felszívódását.

Figyeljünk hát arra, hogy megfelelően táplálkozunk és biztosítjuk a fontos vitaminok folyamatos jelenlétét és pótlását a szervezetünkben, hiszen így megelőzhetjük a szabadgyökök kialakulását, melyek a rákos megbetegedésekért felelősek.

X