A hidrogénezett zsírok és a rák

A hidrogénezett zsírok és a rák

A hidrogénezett zsír, vagyis a „műzsír” jobban eláll és lassabban avasodik, azonban számos hátránya van a túlzott mértékű fogyasztásának az emberi szervezetre nézve, például rákkeltő hatása van és a szívrohamot is elősegíti.

Amikor ilyen hidrogénezett zsírokat és olajokat fogyasztunk (napraforgó, kukorica; margarin), akkor megterheljük a szervezetünket, és nem képes a sejtfal rugalmasságát biztosítani. Fontos, hogy ezek a káros anyagok kikerüljenek a szervezetünkből, különben erjedésnek erednek. Ezek a zsírok nem is nevezhetők élelmiszereknek, sokkal inkább mérgeknek, melyek káros hatással vannak a szervezetünkre.

Mik tartalmaznak hidrogénezett zsírokat/olajokat?
– A margarin, és az abból készült sütemények
– A disznózsírból készült ételek
– A majonéz
– Mesterséges aromákat és festékanyagokat tartalmazó édességek

Szakértők megállapították azt, hogy ezek a zsírok megfelelnek a szénhidrátok közül a cukroknak: vitaminmentes, rostmentes, üres kalóriák, melyek nem kerülnek megfelelő megemésztésre és feldolgozásra. Ezáltal megvonják a testünktől a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Az is be lett bizonyítva, hogy a rák és a hidrogénezett zsírok és olajok között kapcsolat áll fenn.

Igyekezzünk kerülni a sütőipari termékeket, hiszen nagy részük ezt alkalmazza a chipsek, ropik gyártása folyamán, mivel olcsóbb, mint a rendes olaj. Ugyanúgy megtalálható a gyárilag készített süteményekben. Próbáljunk meg, ha a pénztárcánk megengedi, BIO margarinokat vásárolni és fogyasztani, hiszen a boltokban árult margarinok java része bizony hidrogénezett zsírt tartalmaz, és az is előfordul, hogy a gyártók ezt nem tüntetik fel a dobozon.

Egy egészséges életért kerüljük el a gyors éttermeket, a fast-food-okat, hiszen az ott elkészített ételek ilyen zsírokból és olajokból készülnek, és nem lehet elégszer hangoztatni, mennyire káros a szervezetre. Inkább készítsük el saját magunk a süteményeket, házilag, és vigyázzunk a túlzott ropogtatni valók fogyasztásával is. Ha több BIO terméket vásárolunk, nagyobb eséllyel akadályozzuk meg a daganatos megbetegedések kialakulását. Holott ezek a termékek drágábbak, nézzünk egy kicsit az árak mögé is és lássuk be, hogy az egészségünknek kell az első helyen állnia. Tartsuk szem előtt azt, hogy a gyártók nem azért készítik ezekből az ételeket és a rágcsálnivalókat, mert jobb, hanem azért, mert olcsóbb és gazdaságosabb a számukra, de annál rosszabb a mi számunkra.

X