A piros gyümölcsök jótékony hatása

A piros gyümölcsök jótékony hatása

Sokszor hallani a piros gyümölcsök pozitív hatásáról a szervezetre, de vajon tudjuk-e, hogy miért is olyan fontos naponta fogyasztani belőlük?

Ezek a gyümölcsfélék egy olyan molekulát tartalmaznak, mely közismert az antioxidáns hatásáról. Ez a likopin molekula jótékony hatással van a szívre és a daganatos megbetegedések kialakulására is, mivel képes semlegesíteni a szabadgyököket.

A paradicsom például nagyon sok C-vitamint tartalmaz, e mellett magas a likopin tartalma is, így hát ajánlatos a fogyasztása úgy nyersen, mint szósznak kifőzve egyaránt. A gránátalma nagyon jó antioxidáns gyümölcs, ezért számos betegség kialakulását megelőzheted vele.

A piros gyümölcsöknek számos jótékony hatásuk van: bizonyított tény, hogy az eper, a ribizli, a málna és az áfonya kitűnő vírusölő, szabályozza a máj működését és az epehólyag tisztítása terén sem áll az utolsó helyen. Ezen felül az emésztést is segítik. A cseresznye és a meggy káliumot tartalmaznak, ami nagyon fontos a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, a sejtek energiájának ellátásában valamint a megfelelő izomzat működéséhez. A legjobb az, ha ezeket a gyümölcsöket frissen fogyasztjuk, akárcsak a zöldségeket. Sokkal több vitamint tartalmaznak nyersen, mint főzés után.

A ribizli is sok káliumot tartalmaz, e mellett A, B és C-vitamin is található benne, ami a többi hasznos anyaggal párosulva kiváló gombaölő. Candida esetén ajánlott minél több ribizlit fogyasztani, frissen, cukor nélkül.

A meggynek jóval kisebb a cukortartalma, mint a cseresznyének, ezért kiváló koleszterincsökkentő, és a cukorbetegek is fogyaszthatják. A meggyben található A- és C-vitamin erősíti az immunrendszert, ezáltal biztosított a szervezetünk ellenálló képessége. Ezen felül vízhajtó hatása van és a vírusokkal szemben is nagy ellenállást mutat.

Az egyik legerősebb antioxidáns a vörös áfonya, hiszen ennek segítségével és fogyasztásával megelőzhető a magas koleszterin szint kialakulása, valamint a daganatos megbetegedések is. Sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Kifejezetten alkalmas a húgyúti fertőzések enyhítésére és kezelésére.

A vörös színű zöldségfélék és gyümölcsfélék fogyasztása tehát csakis pozitívan hatnak a szervezetünkre, erősítik az immunrendszert és számos vírus és fertőzés ellen is alkalmazhatóak. Ha megfelelő mennyiségű, likopin molekulát tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket iktatunk az étrendünkbe, a rákos megbetegedés is megelőzhető.

X