Rákkeltő gáz: a Radon

Rákkeltő gáz: a Radon

Holott a rákos megbetegedések jelentős részét az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány és az olyan káros szokások okozzák, mint a dohányzás, mégis figyelemmel kell lennünk olyan tényezőkre is, amelyekkel nem is vagyunk tisztában, mégis ki vagyunk téve a veszélyeinek.

Számos szennyezésnek vagyunk kitéve, úgy az autók kipufogócsövéből eredő gázok által, mint például a talajból származó radon végett. A mobiltelefonok használata is veszélyes lehet a sugárzások miatt, ezért ajánlott az, hogy a hívásainkat egyszerűen és lényegre törően bonyolítsuk le.

Megállapították azt, hogy a zárt terekben felgyülemlett radon felelős a tüdőrákos esetek 9 százalékáért, ám ez még nagyobb kockázatot jelent azok számára, akik dohányoznak.

Mit tegyünk?
Ha például új lakásba költözünk, ajánlatos megnézni és lemérni azt, hogy a lakásunkban nincsenek-e káros gázok és nincs-e sugárzásoknak kitéve. Ugyanúgy elvégezendő a művelet a régi lakások esetén is, hiszen a radon színtelen és szagtalan, ráadásul radioaktív. A túlzott mértékben belélegzett radon légúti megbetegedésekhez és tüdőrákhoz is vezethet. Ha rendszeresen szellőztetünk, csökkenthetjük ezt a veszélyt.

X