Kevesebb stressz, kisebb esély a rákra!

Kevesebb stressz, kisebb esély a rákra!

Nagyon sok dologra kell odafigyelnünk, ha szeretnénk megelőzni a rákos megbetegedést: étkezzünk egészségesen, mozogjunk legalább fél órát naponta, ne dohányozzunk, járjunk rendszeres vizsgálatokra, de ki gondolná azt, hogy a stressz is befolyásolja a daganatos megbetegedések kialakulását? Márpedig így van. Tanulmányok és kutatások bizonyítják azt a tényt, hogy a túlzott stressznek kitett embereknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a rákos sejtek.

Már gyerekkorban nagy hangsúlyt kell fektetni a probléma megoldó képességekre és a gyerekek önértékelési zavaraira. Számos lelki tényező válthat ki stresszt az emberben, és köztudott, hogy számos betegséget (pl. gyomorgörcsök, fejfájás) vezethetünk vissza a stresszre. Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk, annál nyugodtabb a lelki világunk és így a testünk egészségére is pozitív hatást gyakorolunk.

A stressz fontos szerepet játszik a szervezetünk védekezőképességében, ugyanis egy erős immunrendszer azonnal kiírtja a kóros sejteket. Azoknál az egyéneknél, akik rákkeltő hatásoknak vannak kitéve, sokkal több kóros sejt képződik, és az immunrendszer nem képes mindegyiket semlegesíteni, ezért legyengül. Az immunrendszer legyengülése a stresszre is visszavezethető, hiszen egy megoldatlan probléma, vagy egy olyan eset, amin folyamatosan emésztjük magunkat, elindít egy sorozat negatív pszichés hatást, aminek következtében legyengül az immunrendszerünk és sokkal nagyobb mértékben vagyunk kitéve a kóros sejtek támadásainak.

Megfigyelték azt, hogy a rákos megbetegedések nagy részénél az emberek a megbetegedés előtt egy-két évvel valamilyen komoly problémával néztek szembe, vagy olyan események történtek velük, amelyeket nehezen, vagy egyáltalán nem is tudtak feldolgozni. Az ebből adódó stressz legyengítette az immunrendszerüket és így természetesen nagyobb veszélynek volt a szervezetük kitéve. Ilyen negatív eseménynek, veszteségnek nyilvánítható az állásvesztés, egy családtag elvesztése, a nyugdíjazás vagy akár az a pillanat, amikor az utolsó gyermek is kirepül a családi fészekből, és az anya úgy érzi, elvesztette a szerepét.

Igyekezzünk úgy élni, hogy minél kevesebb stressznek legyünk kitéve. Jól tudjuk, hogy ez teljes mértékben nem kerülhető el, viszont az, ahogyan a stresszhelyzetet kezeljük igenis megtanulható és mérsékelhető.

X