A rendszeres szűrés fontossága

A rendszeres szűrés fontossága

Nem győzzük eleget hangoztatni, mennyire fontos az, hogy évente legalább egyszer elmenjünk szűrésvizsgálatra. Ezzel nem csak megelőzhető a rosszindulatú daganatok kialakulása, hanem jelentősen nő az esélyünk arra, hogy időben észrevegyék a problémát és előálljanak a megfelelő kezeléssel a gyógyulás érdekében.

A gyógyulás alapvető feltétele nem más, mint az, hogy időben, azaz minél korábban észrevegyék a betegség korai stádiumát. Ezen múlik azután minden, hiszen az időben diagnosztizált daganatos betegséget időben el is tudják kezdeni kezelni. A leggyakoribb rákszűrések köztudottan az emlőrák és a méhnyakrákot érintik.

Az emlőrák

Az emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat a nők esetében. Ha időben észreveszik, akkor a daganat még jóindulatú lehet, amit szerencsére teljesen ki is lehet kezelni. Ha azonban már a rosszindulatú daganatot észleljük, akkor komolyabb problémák állna fenn. A legnagyobb kockázat azokat érinti, akiknek a családjukban már előfordult mellrák. Ezen felül azok is fokozott figyelmet érdemelnek, akiknél az első terhesség 30 éves kor után történt, vagy azok, akiknek nincs gyermekük. A mellrák akkor a legveszélyesebb, hogy ha a családban több generáció is örökölte. Így az esély arra, hogy nálunk is kialakuljon, igen nagy.

Hogyan előzzük meg a rosszindulatú daganat kifejlődését?
– A 40 éven aluli nőknek ajánlott az, hogy havonta tartsanak önvizsgálatot és évente menjenek el szűrésre
– 40 és 50 év között ugyanezek érvényesek, ezen felül még 1-2 évente ajánlott a mammográfia is

Az önvizsgálatnak nagyon pontosnak kell lennie, így hát ajánlott egy megbízható szakértő, nőgyógyász tanácsát kikérni, hogy otthon pontosan és hatásosan végezhessük el. Figyeljünk oda arra, hogy az önvizsgálatot lehetőleg a menstruáció utáni héten végezzük, amikor az emlő nem duzzadt vagy nem túl érzékeny. Ilyenkor alaposan figyeljünk meg minden apró elváltozást, vagy olyan érzékenységet, amit eddig nem figyeltünk meg. Ha akármiben elbizonytalanodunk, jobb elmenni egy szakértőhöz.

A méhnyakrák

A méhnyakrák is nagyon elterjedt rákos megbetegedés a nők körében. Szomorú tény, hogy nem sokan foglalkoznak a rendszeres szűréssel, pedig ha időben orvoshoz fordulnak vele, a legtöbb esetben kezelhető és gyógyítható úgy, hogy az illető továbbra is alkalmas maradhat a fogamzásra. Mivel a méhnyakrák lassan fejlődik ki, ezért még nagyobb az esély arra, hogy gyógyítsák.

Kiket érint a leginkább?

Elsősorban azok vannak kitéve a betegségnek, akik gyakran váltogatják a szexuális partnerüket, vagy túl korán kezdték el a szexuális életüket és lappang bennük egy másik nemi úton terjedő betegség. Ügyeljünk arra is, hogy ne gyengüljön le az immunrendszerünk és lehetőleg ne dohányozzunk. Az úgynevezett HPV vírus az egyik fő okozója és kiváltója, és ezt a méhnyakrákos betegek 80 százalékában meg is találták.

Ha időben észreveszik, bizonyos terápiás lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak, amelyekkel gyógyítani lehet ezt a betegséget. Természetesen akkor a legjobb, ha még a 0. stádiumban felfedezik a méhnyakrákot, és így teljes mértékű gyógyulásra is lehet számítani. Ha azonban már egy súlyosabb fázisba jutott, akkor sajnos el kell távolítani a méhet, a petefészket és a környéki nyirokcsomókat is.

Figyeljünk hát oda az egészségünkre, és ne várjuk meg, amíg komolyra fordul a betegség, ha egyszer meg is előzhetjük a rosszindulatú daganatok kifejlődését. Mindenképp járjunk el legalább évente szűrésekre, és közben otthon is vizsgáljuk meg magunkat, mert az időben felfedezett emlőrák vagy méhnyakrák még gyógyítható.

X