Védőoltással is megelőzhető a rák

Védőoltással is megelőzhető a rák

Bizonyos rák típusokért olyan betegségek, vírusok felelősek, amelyeket meg lehetne előzni azzal, hogy időben elmegyünk az orvoshoz és védőoltást kérünk ellenük. Ilyen fertőzésekre kell odafigyelni a hepatitis B és C, valamint a HVP, vagyis a méhnyakrák esetén.

Hepatitis

A hepatitis B az egyik legelterjedtebb fertőzés, a világon a népesség közel egy harmadának a vérében kimutatható ez a vírus. Krónikus májbetegséget, májrákot és májzsugort okoz. A legbiztosabb védelem kétség kívül a védőoltás. Fokozott veszélynek azok vannak kitéve, akik intravénás drogot használnak, akiknek a családjában vannak vírushordozók, azok, akik rendszeresen kapnak vérkészítményeket és természetesen az orvosok.

Vigyázzunk arra is, hogy ha esetleg tetoválást szeretnénk, akkor steril és tisztán tartott eszközökkel dolgozzanak rajtunk, ugyanis ez is egy veszélyforrás lehet, akár csak a közös borotva, fogkefe vagy más higiénikus eszközök használata.

Azoknál az édesanyáknál, akik fertőzve vannak, a szülés után azonnal be kell oltatni a csecsemőt, és így szinte teljes mértékben megóvható az újszülött megfertőzése.

A hepatitis C vírus is végzetes májkárosodást okozhat. Nagyon becsapó fertőzés, hiszen vannak olyan egyének, akik akár évtizedekig is tünetmentesen hordozzák a vírust. Tünetei közé sorolhatjuk a sárgaságot, fáradtságot, a hirtelen fogyást és a hányást is. Egyre elterjedtebb az úgynevezett enzimterápia, ami sokszor hatásosabbnak bizonyul a gyógyszeres kezeléseknél. A széles spektrumú enzimkészítményeket az alábbi esetekben alkalmazzák:

– Daganatos elváltozások
– Emésztési problémák
– Hepatitisz C
– Herpesz vírus okozta megbetegedések
– Hasnyálmirigy elégtelen működése
– Reumás izületi gyulladások
– Autoimmun betegségek
– Légzőrendszer betegségei: szinuszitisz, hörgőhurut, asztma.

A HPV, vagyis a méhnyakrák

Ez a második legjobban elterjedt daganat, amely sajnos nagy mértékben játszik szerepet a nők elhalálozásában. A HVP vírus elleni oltás ajánlott még a szexuális élet megkezdése előtt, és semmiképp sem szabad elhanyagolni. De ugyanúgy az aktív szexuális életet élő nők sem mellőzhetik ezt a védőoltás, mivel ki vannak téve HPV vírus fertőző veszélyeinek. Ráadásul nagyon sokáig lappang a vírus és nem is észlelhető a megfertőzés, épp ezért ajánlott évente elmenni szűrésre, és nem lehet kellőképpen kihangsúlyozni a védőoltást sem!

Szánjunk hát időt arra, hogy elmegyünk rendszeres szűrésekre és vizsgálatokra, valamint a kötelező védőoltásokat se mellőzzük, hiszen könnyebb megelőzni számos komoly betegséget, köztük a rákot is, ha az egészségünkre odafigyelünk.

X