Néhány érv a fokhagyma mellett

Néhány érv a fokhagyma mellett

Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot – vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet — tartalmaz,javítja a szív és az érrendszer működését, antibiotikus és emésztést elősegítő hatású, továbbá védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben.

Számos vizsgálat bizonyította, hogy az ősi ázsiai gyógyítóknak igaza volt amikor a fokhagymának mágikus gyógyerőt tulajdonitottak. A fokhagyma egy természetes antibiotikum, és erős rákellenes élelmiszer is egyben.

A fokhagyma kezelése azonban kritikus abban, hogy a rákellenes vegyületek megmaradnak- e a szervezetben. A fokhagyma mikrohullámú vagy hagyományos sütőben való piritása, illetve annak főzése megsemmisíti rákellenes tulajdonságait.

A Penn State kutatói irták le nemrégiben, hogy hogyan ajánlott a fokhagymát fogyasztani ahhoz, hogy a legnagyobb hasznot hajtsa szervezetünk számára. A Sciencedaily.com beszámol kutatási eredményeikről, amit egy Newport Beach-en, Kaliforniában tartott konferencián elő is terjesztettek.

A legnagyobb tudományos vizsgálat már csaknem egy évtizede történt, amely először mutatta ki a hő káros hatását a fokhagyma rákellenes tulajdonságaira.

A fokhagyma antimikrobiális hatását már a középkorban is kihasználták a fran­cia papok, akik e növényt alkalmazva védekeztek a pestisjárvány terjedése ellen. Ma már ismeretes, hogy a fokhagyma antibiotikumként működik például olyan mikroorganizmusokkal szemben, mint a Staphylococcus, az Escherichia, a Proteus és a Pseudomonas. Tudjuk, hogy a fokhagymának parazitaellenes hatása is van, sőt a herpeszvírussal és a Candida albicans nevű gombával szemben is hatékony. Igen jó féregűző hatású, a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) kiűzésében megfelelő kiegészítő gyógyszer.

A fokhagymának számos változata van, egyes fajták magról szaporíthatók, más fajtáknál a magszár csúcsán kis hagymácskák fejlődnek ki, és vannak sarjhagymákkal szaporodók is. Hazánkban főként házi kertekben termelik – a gerezdek elültetésével – a tavaszi és őszi vetésű fokhagymát. A növény jól tűri a hideget és a nyári meleget, fényigénye sem nagy. Vegyi védelmet nem igényel, kártevők és betegségek sem támadják meg.
Ne feledjük,a Magyarországon termesztett fokhagymának ízesebb, markánsabb az illata és tápanyagtartalma is nagyobb az importból származókénál.

X