Karcinogén, vagyis rákkeltő anyagok

Karcinogén, vagyis rákkeltő anyagok

Mint azt már sokszor hallhattuk, a daganatos megbetegedés számos tényező miatt alakulhat ki, így nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy milyen hatások érnek minket a környezetünktől. Ugyanakkor az is bizonyított, hogy a rákot genetikailag is lehet örökölni, így hát azoknak, akik tudják, hogy a családjukban előfordult már ilyen betegség még inkább fontos odafigyelni az egészségre.

A mindennapjaink során számos olyan tevékenységet folytatunk, amiknek különböző mellékhatásai lehetnek a szervezetünkre. Elég csak kimenni az utcára és máris nagy mennyiségű káros gázt szívunk be az autók kipufogójából, ami egy bizonyos formaldehid nevezetű anyagot tartalmaz. Ez pedig ismert a mérgező és rákkeltő hatásáról. Ha ez az anyag meghalad egy bizonyos alapszintet, akkor a szemek irritációját okozhatja, asztmás embereknél pedig fulladás jöhet elő és további tünetek erősödhetnek. A formaldehidet kifejezetten rákkeltő anyagként tartják számon, ám az autók kipufogójából ez mégis nagy mennyiségben kibocsátódik.

A szén-monoxidot sem mellőzhetjük ebből a kategóriából, hiszen az autók kipufogójából ugyancsak nagy mennyiségben bocsátódik ki, és így csökken a szövetek oxigénnel való ellátása.

A karcinogén, vagyis a rákkeltő hatású anyagok egy újabb fontos eleme a benzol. A benzol egy színtelen folyadék, amely a kőszénkátrányban található, viszont jellegzetes szaga van, aminek belélegzése nagyon káros. Kisebb mennyiségben csupán eszméletvesztést, hosszabb távon azonban rákos megbetegedést és halált is okozhat. A benzolt olyan termékek előállítására használják, mint például a növényvédő szerek, festékek vagy gyógyszerek.

Hogy mit tehetünk ezek ellen?

Saját egészségünk megőrzésének érdekében igyekezzünk elkerülni az autókból kiáramló füstöt és az olyan helyeket, negyedeket vagy városokat, ahol a levegő tisztátlansága közismert. Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn a hegyekben, kiránduljunk olyan sóbányákba vagy barlangokba, ahol a levegő tartalma pozitívan hat a szervezetünkre. Sokat segíthet már az is, ha a hétvégéket vidéken töltjük.

X