Bőrbetegségek – 2. Rész

Bőrbetegségek – 2. Rész

1.A lázhólyag egy kellemetlen és nem túl szép bőrbetegség. A tünetei hasonlóak a herpeszéhez, és általában a szájon vagy az orron jelenik meg egy olyan hólyag, ami folyadékkal van megtelve, és nem utolsó sorban fájdalmas is. Kiváltó okok: láz, menstruáció vagy a túl sok stressz.

Kezelés: tabletták, kenőcsök.

2.Ha a bőrünk elkezd viszketni és úgy tűnik, hogy be is van gyulladva, akkor ekcémára gyanakodhatunk. Vörös és száraz bőrfelület alakul ki, ami azonban nem fertőző. Ugyancsak kiválthatja a stressz, valamint allergének, sőt, még az időjárási tényezők változása is.

Kezelés: krémek, tabletták, injekciók. Mindenképp forduljunk vele orvoshoz.

3.Festékes anyajegy esetén erős barna, vagy akár fekete színű anyajegyek is megjelenhetnek a testünkön, és szőrszál állhat ki belőle. Ez az anyajegy eléggé feltűnő, tehát ha észlelünk a testünkön efféle anyajegyet, akkor fordítsunk rá különös figyelmet, ugyanis akár el is rákosodhat.

Forduljon vele orvoshoz, ha változást észlel úgy a méretében, mint a színében, vagy viszketni, fájni kezdene.

Csoportosítás

A bőrbetegségeket több kategóriába lehet csoportosítani:

Gyulladás – allergiás betegségek esetén, vagy a pikkelysömör kialakulásánál beszélhetünk gyulladásról, ami a baktériumos fertőzésből is kialakulhat.

Daganat – ez lehet jó és rosszindulatú is. Az anyajegyek esetében általában jóindulatú daganatról beszélünk, de a melanoma már egy komoly, rosszindulatú bőrbetegség, bőrrák. Gyorsan terjed és minél mélyebben hatolt a bőrbe, annál nehezebb a kezelése.

Foltos bőrbetegség – foltokat okozhat például a vitiligo, aminek még nem ismerik az eredetét, épp ezért a teljes kezelés sem lehetséges egyelőre. Ez a betegség a bőr festékhiányával jár, de nem fertőző.

A bőr állaga – ez a kategória a bőr kiszáradását foglalja magába, ami gyakran vezethet bőrbetegségek kialakulásához, mint pl. az ekcéma megjelenése.

Fontos megemlíteni, hogy az UV sugárzás káros hatásai ugyancsak különböző bőrproblémákhoz vezet, hiszen a napsugár nem mindenkire hat egyformán. Az azonnali hatás a jól ismert napégés, de lehetnek más reakciók is, melyek fényérzékenységhez vagy allergiához vezetnek. Későbbi és súlyosabb következmények lehetnek pl. a bőr idő előtti öregedése vagy a nagyon súlyos melanóma, bőrrák. Figyeljünk tehát oda arra is, hogy a napozást is csak mértékkel, és a megfelelő időben végezzük, megfelelő védőfaktoros krém használatával.

X